Investeringsafkast: God start kan love godt for resten af året

Selvom de første knap fem måneder har givet afkast på over 7,5 procent til en typisk pensionskunde i PFA, behøver de gode afkasttider ikke at være forbi. Historisk har en god start nemlig ofte varslet positivt for resten af året, og det gælder i særlig grad i år, hvor der er præsidentvalg forude.

De første måneder af 2024 har været mere end almindeligt gode for opsparingerne i PFA, som for en typisk kunde er vokset med omkring 7,5 pct. i afkast. Det kunne få nogle til tænke, at vi nu skal sætte forventningerne kraftigt ned til resten af året. ”Sell in may and stay away”, som det siges.

Men ifølge PFA’s chefstrateg behøver de gode tider på aktiemarkederne ikke at være forbi. 

”De første 100 handelsdage af 2024 gav et aktieafkast i det amerikanske S&P-indeks på over 10 procent, og historisk har en fremgang af den størrelse varslet yderligere fremgang med afkast på ca. 7 procent i de resterede måneder af året. Og afkastet har endda været endnu større, når den gode begyndelse er sket i et år med præsidentvalg, som det er tilfældet i år. Så historisk er det intet belæg for, at høje afkast i starten af året, fører til negative eller lave afkast i resten af året,” siger Tine Choi Danielsen.

Økonomiske opture dør ikke af alderdom

Selvom historien er god at have in mente, er der ifølge PFA' chefstrateg også andre og mere aktuelle økonomisk forhold, der giver anledning til aktieoptimisme for resten af året. 

”Økonomiske opture dør ikke af alderdom, forstået på den måde, at der ikke er større risiko for, at der skal komme et økonomisk tilbageslag efter flere år end efter et år. Så selvom det er fire år siden, vi sidst har haft en global recession, er der ikke noget, der tyder på, at den venter lige rundt om hjørnet. Økonomierne i både Europa og USA er fortsat i god gænge med lav arbejdsløshed, solid vækst og øgede indtjening hos virksomhederne. Samtidig ser inflationen ud til at være kommet nogenlunde under kontrol, omend den har stabiliseret sig på et højere niveau end ønsket. Alt taget i betragtning vurderer jeg derfor, at 2024 snarere vil bekræfte end afkræfte den positive, historiske tendens, vi har set på aktiemarkederne, når vi har fået gode afkast i årets første 100 handelsdage”, siger Tine Choi Danielsen.  

Hun tilføjer, at PFA af samme grund har en smule flere aktier i beholdningen end normalt samt en styrket position i USA, hvor man bl.a. har høstet gode afkast fra den fortsatte optur i teknologi-sektoren.