Fra fantom-comeback til flaskehalsproblemer

Truende konkurser i den kinesiske byggesektor, tårnhøje energipriser og stigende inflation har i den senere tid sendt aktiemarkederne på slingretur. Ifølge PFA’s chefstrateg er det en situation, vi nok skal vænne os til, da vi er gået ind i en periode med mere økonomisk usikkerhed end tidligere på året.

Det er en usikker tid, vi lever i. For nyligt måtte Kinas næststørste ejendomsudvikler, Evergrande, der har økonomiske forpligtelser på 300 mia. dollars eller godt 2 pct. af Kinas BNP, melde om mulig betalingsstandsning. I Tyskland er bilproduktionen, der har over 800.000 tyskere direkte beskæftiget, reduceret med 40 pct. i forhold det normale niveau. Og i USA er der igen udsigt til flere ugers politisk dans rundt om det forkætrede gældsloft, som skal snart hæves, hvis der fortsat skal kunne udbetales pension og løn til statsansatte amerikanere. Herudover er energipriserne, bedst som vinteren står for døren, steget til rekordhøjder.

Aktier stadig varme trods september-kulde
Med disse begivenheder som bagtæppe er det ikke så overraskende, at vi i den seneste tid har oplevet nogle store udsving på finansmarkederne. Fra den 1. september til den 4. oktober faldt det globale aktieindeks således med knap 4 pct. Og selvom meget af kursfaldet er blevet indhentet igen, og de fleste ledende aktieindekser stadig er pænt oppe for året, så er udviklingen ifølge PFA’s chefstrateg et tydeligt tegn på, at vi står i en ny og mere usikker situation end ved årets start.

”Verden, som vi har kendt den, er blevet vendt på hovedet, fordi økonomien ikke bare er tøet op på rekordtid, men er blevet gloende hed. Mens vi i lang tid har haft fokus på at få forbruget til at stige, så oplever vi nu, at udbuddet ikke længere kan følge med efterspørgslen. Og mens vi tidligere var bekymrede for lav inflation og stigende arbejdsløshed, så står vi nu i en situation, hvor vi mangler arbejdskraft, og inflationen er steget til højeste niveau i mange år. Samtidig befinder vi os midt i en nødvendig grøn omstilling, som også påvirker energiforsyningen og priserne. Med det in mente er det ikke overraskende, hvis investorerne i øjeblikket er mere følsomme overfor negative end positive signaler,” siger Tine Choi Danielsen.

Spændende regnskabssæson i vente  
Hun vil af samme grund følge opmærksomt med, når de store amerikanske virksomheder i denne og de næste uger fremlægger deres kvartalsregnskaber og kommer med deres forventninger til fremtiden.

”Der er stor usikkerhed om, hvorvidt inflationen og de aktuelle flaskehalsproblemer er forbigående eller mere varige. Derfor bliver det spændende at se, hvordan virksomhederne medregner det i deres forventninger til fremtiden. En længere periode med høj inflation kan påvirke nogle selskaber mere end andre afhængig af deres mulighed for at sende prisstigningerne videre til kunderne. Og bliver vækstudsigterne justeret ned, så kan det fx ramme de såkaldte ”vækstaktier”, som er prissat efter udsigterne til fremtidig indtjening. Men i og med vi står i en meget atypisk situation, så har historiske fortilfælde kun begrænset værdi, når man skal spå om markedsudviklingen,” siger chefstrategen.

Tine Choi Danielsen regner med at have et bedre billede af situationen i slutningen af næste uge, hvor en varieret  gruppe af virksomheder har aflagt regnskab, eksempelvis IBM, Netflix, Tesla, AT&T og American Express.