Trumps toldkrig sætter aktiemarkederne på prøve

Trump meddelte sent i går aftes dansk tid, at han nu vil udvide sine toldkrav med flere lande og højere satser. PFA's chefstrateg, Tine Choi Danielsen, giver her et overblik over og en vurdering af udspillet, som vil rejse de højeste toldbarrierer om amerikansk økonomi i over 100 år.
Hvilke varegrupper og lande bliver omfattet af de nye toldsatser, som Trump hev op af hatten i går?
Umiddelbart bliver USA’s import fra alle lande pålagt en minimumstold på 10 procent, som træder i kraft den 5. april. Kun Canada og Mexico er foreløbigt undtaget, og importen herfra fortoldes ud fra den handelsaftale Trump indgik med landene under hans første præsidentperiode.
Udover minimumstolden pålægges der en individuel gengældelsestold, som er baseret på størrelsen af USA’s handelsunderskud overfor de enkelte lande. Den træder i kraft den 9 april. For euroområdet betyder det, at den samlede told lander på 20 procent, mens den for flere asiatiske lande lander på over 40 procent. Enkelte varer er indtil videre undtaget gengældelsestolden, herunder kobber, medicin og mikrochips.
Hvordan har reaktionerne været på aktiemarkederne? Globalt og i Danmark?
Toldsatsernes størrelse og omfang er værre end frygtet, og globale aktiemarkeder er her til morgen åbnet i rødt. Det europæiske Stoxx50 indeks er i skrivende stund nede med 3,5 procent, mens det amerikanske aktiemarked er åbnet med et fald på 3,5 procent. I Danmark er OMX C25 faldet med lidt over 2 procent.
Samtidig søger investorer mod sikker havn i statsobligationer, hvilket har sendt renterne ned til det laveste niveau siden starten af marts, hvor Tyskland annoncerede sin store finanspolitiske investeringspakke på ca. 500 mia. euro.
Det forventes, at EU vil spille tilbage med et koordineret modsvar. Hvad er der lagt op til?
EU har indtil videre forholdt sig afventende, men signaleret, at man er klar til et modsvar. Den 13. april forventes EU at indføre ekstratold på en række amerikanske produkter som modsvar på Trumps told på stål og aluminium. Det ser dog ud til, at man vil forsøge at forhandle med USA, før disse toldsatser indføres. Trump har tidligere truet med endnu højere toldsatser, hvis andre lande svarer igen, og det kan derfor godt blive værre, før det bliver bedre.
Told udlægges ofte som en ’skat på forbruget”, da told typisk betyder dyrere varer. Kan du sige noget om, hvem det vil ramme, og hvad det betyder for vækstforventningerne?
De nye toldsatser vil tynge aktiviteten blandt alle eksportører og dermed ramme væksten negativt i Europa såvel som Asien og resten af verden. USA bliver også ramt, da priserne på importerede varer forventes at tage et markant hop opad og dermed svække købekraft og privatforbrug.
Samtidig har vi allerede nu set, at handelskrigen har øget usikkerheden og skabt bekymring om fremtiden for globale forsyningskæder, hvilket er skidt for aktiviteten.
De højere end forventede toldsatser, betyder at markedet igen skal nedjustere forventningerne til global vækst og opjustere forventningerne til inflation.
Hvad gør PFA for at beskytte sine kunder mod de negative konsekvenser, som en mere omfattende handelskrig kan føre med sig?
Den tiltagende usikkerhed har gjort, at vi har reduceret vores aktierisiko generelt. Derudover har vi skruet på nogle håndtag her på den korte bane. Helt konkret har vi solgt amerikanske aktier og skruet ned for vores eksponering mod dollaren. Det har vi gjort for at beskytte vores kunders pensionsopsparing i en tid, hvor der kommer så meget usikkerhed fra USA.
Når det er sagt, er det vigtigt at huske på, at pension er langsigtet opsparing. De fald, der er kommet, skal derfor også ses i lyset af, at en typisk kunde i PFA både i 2023 og 2024 har fået solide tocifrede afkast. På den lange bane holder vi derfor fast i vores overordnede investeringsstrategi, hvor vi har fordelt de 700 mia. kr., som vi forvalter for danskerne, ud på en lang række aktiver: aktier, obligationer, ejendomme, vindmølleparker, skov og meget mere. Det giver både afkast og stabilitet - selv i urolige tider.