Bidens grønne pust skaber ny blæst til bæredygtige investeringer

Kasper Lorenzen, koncerninvesteringsdirektør i PFA

Med Joe Bidens sejr er der begrundet håb om, at klimaet igen kommer helt op på agendaen hos verdens ledere. Det er vi heldigvis klar på i Danmark. Og vi har et forspring, som vi ikke må lade glide fra os, nu resten af verden for alvor også forventes snart at begynde at sætte tempo. Sådan lyder det i dette indlæg af Kasper Lorenzen, koncerninvesteringsdirektør i PFA.

Den grønne omstilling står et rigtig godt sted. Og med Joe Bidens valgsejr i USA vil den grønne transformation nu tage fart. Det tror jeg slet ikke, der kan være tvivl om. For uden USA og en reel opbakning derfra, så får vi ikke omstillingen op i det tempo, som er helt nødvendig for, at vi kan nå i mål, inden det er for sent. Og uden USA og den teknologiske know-how, der ligger der, så kommer vi næppe nærmere de nye løsninger, som kan ændre vores måde at udlede CO2 på i tilstrækkelig grad.

En af Bidens første store beslutninger må derfor uanfægtet være at få USA til at tiltræde Paris-aftalen igen, netop som de nu officielt er på vej ud. Det kan kun gå for langsomt, for det er første vigtige skridt for, at USA helhjertet kan føre den klimapolitik, som ikke alene skal bringe USA, men hele verden videre.

I Danmark har vi allerede gjort os mange gode erfaringer, og ambitionerne både fra regeringen og erhvervslivet er ikke til at tage fejl af. Vi vil gerne gå foran.

Fra pensionssektorens side har det betydet, at der sidste år blev givet tilsagn om at investere yderligere 350 mia. kr. i den grønne omstilling frem mod 2030. Det tal har allerede rundet de 50 mia. her et lille års tid efter og er derfor foran tidsplanen. Samtidig har de bæredygtige og særligt klimamålrettede pensionsprodukter ramt danskerne i år, som de har taget godt imod. Siden PFA Klima Plus blev lanceret i slutningen af juni, har kunderne allerede placeret mere end 1,5 mia. kr. i produktet. Det samtidig med afkastet på mange måder har redet på en grøn bølge, der gør, at afkastet ligger højere end det sammenlignelige standardprodukt. Nu skal man altid være varsom med at sammenligne afkast i kortere perioder – særligt når det er langsigtet opsparing som pension, der er tale om – men retningen er alligevel klar. Nemlig at de selskaber, der formår at tænke og implementere bæredygtighed ind i hele deres forretning, står stærkere i investorernes øjne og dermed også afkastmæssigt.

Samtidig er bæredygtighed blevet et centralt konkurrenceparameter, som gør, at varme intentioner og kolde kontanter følges ad. På den måde er der indledt et race mod at kunne levere de bedste og mest bæredygtige produkter. Det gælder i pensionssektoren i så vel som andre sektorer. Det kan man da kun glæde sig over. Danske virksomheder står generelt historisk godt positioneret til denne konkurrencesituation, og samtidig vil vi som nation en gang for alle kunne tage de afgørende skridt for at blive fossilfrie ved at anlægge en række nye vind-øer.

Med Joe Bidens sejr er der begrundet håb om, at klimaet igen kommer helt op på agendaen hos verdens ledere. Det er vi heldigvis klar på i Danmark. Og vi har et forspring, som vi ikke må lade glide fra os, nu resten af verden for alvor også forventes snart at begynde at sætte tempo. Det bliver en spændende rejse.

Indlægget er skrevet af Kasper Lorenzen, koncerninvesteringsdirektør i PFA