Eurosamarbejdet upåvirket af italiensk folkerøst

Seniorstrateg Rasmus Pilegaard, PFA

Ved gårsdagens parlamentsvalg i Italien gik de mere populistiske partier frem, men stemmerne er fordelt bredt, og en ny regering ser derfor ud til at blive forholdsvis svag. Det er umiddelbart negativt for risikofyldte aktiver i Italien, men har på kort sigt begrænset indflydelse uden for landets grænser og det er heller ikke noget, der på kort sigt truer stabiliteten i Eurosamarbejdet.

Det vurderer PFA’s seniorstrateg Rasmus Pilegaard.

”Markedet har reageret ved at sende italienske renter op i forhold til tyske, men på den større bane er valget stort set blevet ignoreret i markedet, da der ikke på nuværende tidspunkt er udsigt til en større konfrontation af eurosamarbejdet” siger Rasmus Pilegaard.

 Protestpartiet femstjernebevægelsen fik næsten en tredjedel af stemmerne, mens det indvandrerkritiske Lega Nord også fik et godt valg og centrum venstre gik tilbage. Det tegner derfor til, at en koalition med en af de to partier og Berlusconis parti Forza Italia kan få muligheden for at danne regering. 

Trods det noget mudrede billede vurderer Rasmus Pilegaard, at det snarere er begivenheder på den anden side af Atlanten, der potentielt holder investorerne vågne om natten det kommende stykke tid.

”Markederne har en tendens til at fokusere på et problem af gangen, og lige nu er risikoen for at Trumps trusler om punkttold på stål og aluminium munder ud i en handelskrig markant vigtigere for den globale vækst. Italiensk politik er derfor indtil videre primært en indenlandsk begivenhed. Den kan kaste grus i maskineriet på længere sigt, men det er ikke nok til at skabe en negativ stemning på de europæiske finansmarkeder her og nu,” siger Rasmus Pilegaard.  

På længere sigt ser det på valgresultatet ikke ud til at landets store økonomiske udfordringer bliver adresseret. Italien er stadig blandt de mest forgældede lande i eurozonen og væksten har de seneste årti været notorisk lav, påpeger seniorstrategen.

”De lidt mere populistiske partier har meget fokus på fx immigrationspolitik og et generelt opgør med det eksisterende system. Fremadrettet ser det ikke ud til, at italienerne får samlet en stærk koalitionsregering, der har mod på de reformer, som landet har brug for med henblik på at skabe en mere dynamisk økonomi og løfte væksten,” siger PFA’s seniorstrateg

En endelig regeringskoalition er formentlig først på plads i løbet af april.