PFA investerer trecifret millionbeløb i ny Odense-bydel

Visualisering af det kommende byggeri: ARKITEMA Architects

PFA har indgået aftale om erhvervelse af kapitalandele i arealudviklingsselskabet Gartnerbyen P/S i den helt nye bydel i Odense, Gartnerbyen. Udover ejerskabet i arealudviklingsselskabet erhverver PFA to byggegrunde, hvor der de kommende år skal opføres 156 nye lejeboliger, hvoraf 36 opføres efter PFA Seniorboligstandard TM. Området bliver udviklet i samarbejde med entreprenørfirmaet H. Skjøde Knudsen A/S og Odense Kommune.

Danmarks tredjestørste by, Odense, oplever i disse år en solid vækst, og nu er en af byens attraktive byggegrunde blevet centrum i et nyt areal- og byudviklingsprojekt, hvor der forventes opført i alt 140.000 m2 byggeri. Området skal de kommende år danne basis for en ny, grøn og samtidigt centralt beliggende bydel med moderne boliger, caféer og erhverv. Pensionsselskabet PFA er blandt de første investorer.

Gode boliger skal skabe gode afkast

PFA’s samlede investering i Gartnerbyen beløber sig til et trecifret millionbeløb, der går til henholdsvis boliger og arealudvikling på grunden, som tidligere dannede rammen om gartnerivirksomheden GASA’s hovedkvarter – heraf navnet Gartnerbyen.

”Der er en stærk økonomisk udvikling i Odense og en solid befolkningstilvækst på niveau med større byer samtidig med, at der stadig er rum for en betydelig videreudvikling af byen. Vi ved, at fremtidens beboere i stigende grad efterspørger både grønne omgivelser og en bynær beliggenhed, og det mener vi, at man opnår i Gartnerbyen. I dette bygge- og byudviklingsprojekt opfører vi gode boliger til et bredt publikum samtidig med, at vi skaber fundamentet for et godt afkast til vores kunder,” siger ejendomsdirektør i PFA Michael Bruhn.

Odense har de seneste 10 år oplevet en befolkningstilvækst på 15 pct. og er blandt de byer uden for hovedstaden, der ifølge en analyse fra Instituttet for Fremtidsforskning står til at få den mest positive udvikling inden for befolkning og økonomi. Derfor er det også et oplagt tidspunkt at lave sådan en investering, påpeger Michael Bruhn. 

PFA har indgået et partnerskab og totalentrepriseaftale med det Odense-baserede entreprenørfirma H. Skjøde Knudsen A/S om udviklingen af de to byggefelter, hvor PFA samtidig erhverver rettigheder til opførelse af 156 lejeboliger med et samlet areal på 12.399 m2. Der bliver tale om blandet bebyggelse med både rækkehuse og lejligheder fra 64-114 m2. Dele af byggeriet bliver særligt seniorvenligt – bygget efter PFA Seniorboligstandard TM.

Borgmester: God udvikling for Odense

Når PFA og H. Skjøde Knudsen vælger at arealudvikle og bygge boliger på grunden, så vil det forstærke en i forvejen positiv udvikling i og omkring Fyns største by. Sådan lyder meldingen fra Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S).

”Transformationen af Odense er i fuld gang i disse år, og samtidig med at nye bydele tager form, så finder flere og flere private investeringer vej til vores by. Det er meget glædeligt, at PFA med investeringen i Gartnerbyen igen viser sin store tro på Odenses udvikling. Samtidig vil projektet med sin store skala og sit fokus på boliger til forskellige befolkningsgrupper være en vigtig drivkraft i udviklingen af hele det vestlige Odense.”

Også ejer af H. Skjøde Knudsen A/S Allan Nielsen glæder sig over det nye projekt i det midtfynske. Firmaet er også totalentreprenør på PFA’s igangværende byggeri i Ørestaden, så de to parter kender hinanden godt.

”Vi har i et tæt samarbejde med GASA Group Denmark og Odense Kommune i godt to år arbejdet med udviklingsplanerne for omdannelsen af GASA-området til den nye bydel ’Gartnerbyen’. Det er fantastisk, at det nu lykkes, og det giver en væsentlig styrkelse, at PFA samtidigt indtræder som 50 pct. ejer af arealudviklingsselskabet og investor i boliger i området, så vi får en aktiv og stærk sparringspartner på den videre udvikling.”

Spændende byggeri

På Odense Slot, hvor by og kulturforvaltningen holder til, fortæller by- og kulturrådmand Jane Jegind (V), at der er stort potentiale for den nye bydel, der ligger kun 1,5 km fra centrum og endvidere i umiddelbar nærhed af to stoppesteder på den kommende letbane, der åbner i 2020. 

”PFA viser med sin store investering, at de har tillid til Odense og byens udvikling. De ser en by med mod og tro på fremtiden, og jeg er utrolig glad for, at de engagerer sig i stor stil. Med PFA får vi en investor, som leverer spændende byggerier i høj kvalitet, og det vil løfte ”Gartnerbyen” som en ny attraktiv bydel i Odense,” siger Jane Jegind.

Hele området ’Gartnerbyen’, der udover lejeboliger også ventes at komme til at indeholde ejerboliger, dagligvareforretninger, sundhedshus, et hotel og øvrig erhverv, ventes at stå færdigt om ca. otte år.

Fakta:

  • Ved købet erhverver PFA Ejendomme 50 pct. af arealudviklingsselskabet Gartnerbyen P/S og Gartnerbyen Komplementar APS.
  • Samtidig indgår PFA Ejendomme en administrations- og udviklingsaftale med entreprenørfirmaet H. Skjøde Knudsen A/S, som ligeledes er totalentreprenør på de to byggeområder, som PFA har erhvervet.
  • PFA’s byggeri af de 156 lejeboliger går i gang nu (december 2017) og forventes færdigbygget til udlejning i tredje kvartal 2019.
  • Det nye område er blevet døbt ‘Gartnerbyen’ ud fra den historiske tilknytning til gartnererhvervet på Fyn. I mere end 50 år har området huset hovedsædet for GASA, der handler med blomster, frugt og grønt i hele Europa.
  • Området skal fremadrettet fremstå som byens grønne hjerte, hvor beboerne vil opleve at bo bynært samt nær grønne områder og parker.
  • Den kommende letbane vil have holdeplads umiddelbart ved området, hvilket giver nem adgang til den indre by i Odense. Letbanen forventes at åbne i sommeren 2020.

Kontaktinformation:

Michael Bruhn, direktør for PFA Ejendomme, tlf. 24 28 46 30 
Allan Nielsen, ejer, H. Skjøde Knudsen A/S, tlf. 27 22 17 11
Peter Rahbæk Juel, Borgmester, Odense Kommune, tlf. 30 51 31 15
Jane Jegind, by- og kulturrådmand, Odense Kommune tlf.: 20 91 10 31